Asiaa arvoista ja niiden mukaan elämisestä

Sunnuntai 19. kesäkuuta 2022

Mukavaa sunnuntaita! Tässä blogikirjoituksessani tuon esiin omia arvoja ja pohdin, miten hyvin itse elän niiden mukaisesti. Lue kirjoitukseni, luulenpa, että tämä saa sinut toimimaan tavoitteellisesti.

Miettimällä arvoja, voimme vahvistaa omaa näkemystämme siitä kuka olemme ja kuka haluamme olla. Oikeastaan eräs kirja sai minut miettimään arvojani. Kirjan nimi on Aikaansaamisen taika, jonka on kirjoittanut Satu Pihlaja.

Kun tiedämme arvomme, voimme tarkistaa, elämmekö niiden mukaisesti. Jos emme elä, voimme tehdä toimintasuunnitelman, johon määrittelemme toimet, joita tekemällä elää arvojemme mukaisesti. Suunnitelmaamme noudattamalla pääsemme tavoitteeseemme tehdä arvojemme mukaisia tekoja.

Omat arvoni

Arvojani ovat muun muassa rakkaus, elämä, vapaus, usko, toivo, hyvyys, ilo, terveys, moraalisuus, totuus, voima, taide ja omanarvontunto. Ne kuuluvat hedonistisiin, vitaalisiin, esteettisiin, tiedollisiin, uskonnollisiin, sosiaalisiin, eettisiin ja egologisiin arvoihin. Myös mahti- ja oikeusarvot ovat arvojani.

No miten sitten nämä arvot näkyvät elämässäni?

Rakkaus toimii 70/100. Muita kohtaan hyvin, itseäni kohtaan voisi toimia vielä paremmin, mutta enköhän siihen pääse. Elämä-arvo toteutuu, sillä olen täynnä elämää ja valoisa ihminen, kuten kaverini sanoo, että olen eloisa. Vapaus-arvo näkyy siinä, että tunnen olevani vapaa, enkä ainoastaan tunne vaan olen vapaa, kiitos Jeesukselle. Usko on elämäni perusta, turvakallio. Toivo elää elämässäni aina. Hyvyys- yritän olla mahdollisimman hyvä ihminen, mutta rajansa kaikella. Iloni pulppuaa Jumalasta. Omanarvontunto on minulla vielä kehittymässä parempaan suuntaan.

Raamattu ja arvot

Raamattu sanoo arvoista näin:

1 Jos kerran yhteys Kristukseen rohkaisee ja hänen rakkautensa suo lohdutusta, jos Henki meitä yhdistää ja jos tunnemme hellyyttä ja myötätuntoa toisiamme kohtaan, 2 niin tehkää minun iloni täydelliseksi ja olkaa yksimielisiä. Liittäköön teitä toisiinne rakkaus, sopu ja sama mieli. 3 Älkää tehkö mitään itsekkyydestä tai turhamaisuudesta, vaan olkaa nöyriä ja pitäkää kukin toista parempana kuin itseänne. 4 Älkää tavoitelko vain omaa etuanne vaan myös muiden parasta. 5 Olkoon teilläkin sellainen mieli, joka Kristuksella Jeesuksella oli.
Fil. 2:1-5 FB92

Arvot ja oppimamme soveltaminen

On tärkeää soveltaa oppimiamme asioita. Esimerkiksi, kun pidät töissäsi esityksiä tai puheenvuoroja, ne kehittävät esiintymis- ja vuorovaikutustaitojasi. Näitä taitoja voit hyödyntää esimerkiksi edistääksesi joitain yhteiskunnallisia arvojasi. Jos sinulla on halu auttaa muita tajuamaan oman arvonsa, voisi arvonasi olla omanarvontunto. Olet kulkenut pitkän matkan siinä ja laitat tarinasi siihen muotoon, jolla kertoa siitä muille. Olet tullut maahan poljetuksi ja tajunnut, ettei niin sinulle tehdä. Se ei ole ketään kohtaan ok ja haluat auttaa muita vetämään rajoja. Omanarvontunto on kaikille tärkeä arvo!

Mitä arvoja sinulla on? Mitkä ovat niitä arvoja, joita noudatat hyvin? Entä mitkä arvot ovat niitä, joiden noudattamisessa on vielä kehitettävää? Entä mitä voisit tehdä niiden mukaan elääksesi? Kehotan sinua tekemään suunnitelman, jota noudatat.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Kirjoittaja

Olen Eveliina Mulenga, (synt. 1993). Opiskelen tällä hetkellä sosionomi kirkon nuorisotyönohjaajaksi. Lukeminen ja kirjoittaminen ovat mielipuuhiani ja usko Jumalaan on minulle tärkeä. Kahvi on lempi energiansaantikeinoni unen jälkeen.

Seuraa Instagramissa