Löydä oma itsesi

Tiistai 21. kesäkuuta 2022

Tämä kirjoitukseni perustuu Yasmine Yamajakon puhuttelevaan esseeseen; Jos Y olisi väri se olisi violetti.

Yasmine Yamajako on tullut tunnetuksi High School Musical -teatteriesityksestä ja myöhemmin laulajana. Hän on muun muassa featannut Cheekkiä Syypää sun hymyyn -biisissä.

Yamajakon kirjoitus tuli vastaan Instagramissa. Siinä käsitellään minuuttamme pienentäviä asioita, joita elämä tuo eteemme. Kirjoituksesta kuitenkin selviää se tekijä, joka auttaa meitä löytämään itsemme. Tämä kirjoitus on niin puhutteleva, että haluan kertoa siitä nousseita ajatuksiani ylös. Mustalla värillä on Yasminen ajatukset ja minun ajatukseni ovat kirjoitettu punaisella. Tästä se alkaa.

”Uskon ihmisen Oman paljastuvan rakkaudessa. On pelottavaa aloittaa ensimmäinen julkinen esseeni näin pehmeällä väittämällä, mutta kun kiertelin ja kaartelin varmistaakseni katu-uskottavuuteni, koko hommasta tuli sekavaa. Tätä asiaa ei voi ohittaa: Tiedostamaton tai tiedostettu tarve tulla rakastetuksi on meitä ihmisiä yhdistävä ja ohjaava perustarve.”

Koska rakkaus on meitä ihmisiä yhdistävä perustarve, tulee meidän elää rakkaudesta käsin. Elämä on matka, jonka aikana voimme päästä mahdollisimman lähelle todellista minuuttamme. Tämä onnistuu Jumalan avulla. Ennen kaikkea meidän tulee ravita sieluamme Jumalan Sanalla ja kuunnella, mitä Hänellä on meille sanottavana. Hän johdattaa meitä oikeaan suuntaan.


”Kollektiivinen tarve tulla rakastetuksi näyttäytyi minulle todistusaineistona ehdottoman rakkauden, Jumalan tai Hänen, olemassaololle: Miten voisimme kaikki solutasolta asti kaivata jotain, mitä ei ole olemassa? Minulle rakkauden kaipaus kertoi meihin syvälle ohjelmoidusta tiedosta, että rakkaus on.”

Uskon siihen, että Jumala on luonut meitä rakastamaan Häntä ja toinen toistamme unohtamatta tietenkään itseämme.

Raamatun tärkeimmät käskyt eivät suotta kehota meitä tekemään juuri niin. Sillä näin siellä sanotaan:

36″Opettaja, mikä on suurin käsky laissa?” Niin Jeesus sanoi hänelle: ”’Rakasta Herraa, sinun Jumalaasi, kaikesta sydämestäsi ja kaikesta sielustasi ja kaikesta mielestäsi’. Tämä on suurin ja ensimmäinen käsky. Toinen, tämän vertainen, on: ’Rakasta lähimmäistäsi niinkuin itseäsi’. Näissä kahdessa käskyssä riippuu kaikki laki ja profeetat.” Matt. 22:36-40.

”Tässä rikkinäisessä maailmassa harvalla meistä on paljon kokemusta ehdottomasta rakkaudesta. Kohdissa, joissa olemme jääneet vaille rakkautta, olemme pärjätäksemme ottaneet käyttöön valheen päälle rakennettuja toimintamalleja, jotka joko lääkitsevät, tilkitsevät tai turruttavat meihin ohjelmoitua tarvetta. Tällaisia toimintamalleja voivat olla esimerkiksi huomionhakuisuus, suorittaminen, perfektionismi, uhriutuminen tai riippuvuudet. Toimintamalleista iso osa on ollut matkassamme niin kauan, siirtynyt jopa sukupolvelta toiselle, että ne tuntuvat tutummilta ja luonnollisemmilta osilta persoonaamme kuin tuntemattomaksi jäänyt, rakkauteen juurtunut todellinen identiteetti.”

Uskon tähän Yasminen väittämään, että sukupolvelta toiselle siirtyy rakkautta vaille jääminen ja sen aiheuttamat toimintamallit. Onneksi niistä voi päästä irti. Meidän tulisi kokea Isä Jumalan ehdoton rakkaus, jotta voimme parantua haitallisista toimintamalleista.

”Muiden juhliessa viikonloppuisin Y tekee töitä osallistuakseen harrastuksista koituvien kustannuksien maksamiseen: laulutunnit, kuorot, esiintymiskoulutukset, soittotunnit, musiikin teoriat, orkesterit, tanssitunnit. Vanhemmat ovat huolissaan ja Y:tä ärsyttää, koska onhan hänen oltava paras säilyttääkseen asemansa.

Ehdottoman rakkauden jäljitelmiä voidaan etsiä ansaitsemalla. Muokkaamalla itsestämme tarpeellisia, menestyneitä, trendikkäitä, haippeja, aktivisteja, uskovaisia, kauniita, komeita ja kuumia. Lista keinoista ansaita itselleen seuraava annos hetkeksi janon sammuttavaa rakkauden jäljitelmää, on loputon.”

”Y pyrkii piilottamaaan sinipaitaisen tytön Suomen Rihannan taakse, mutta pienen Y:n haavat märkivät. Y sotkee, säätää ja satuttaa, mutta hänellä ei ole työkaluja kontrolloida sinipaitaisen Y:n oirehtimista. Y löytää itsensä toimimasta vasten arvojaan, mutta koska hän ei usko ehdottomaan rakkauteen, mitä muita vaihtoehtoja on kuin normalisoida omat valinnat tai katsoa toiseen suuntaa ja oikeuttaa haitalliset toimintamallit. Oikeasti syvällä sisällä hävettää ja ahdistaa.”

Monilla meistä on häpeän kokemusta, ja siitä syystä alamme miellyttämään muita. Onkin tärkeää osata asettaa rajoja itselleen ja muille. Jos meidän jotain pitäisi miellyttää niin Jumalaa. Se on ainoa oikea suunta. Hän ei käytä meitä hyväkseen. Hän näkee asian niin, että Hänen palvelemisensa tuo meille vain kaikkea hyvää. Onhan niin, että saamme Jumalalta paljon enemmän kuin mitä me pystymme Hänelle Hänen tähtensä tekemään.

”Kun tulin omien voimavarojeni päätepisteeseen, tein valinnan harjoitella luottamaan ja nojautumaan näkymättömään rakkauden ääneen, siihen mistä sisimpäni, olosuhteista tai ihmisten mielipiteistä riippumatta, todisti. Minun sisimmässäni oli – ja on – aikamoinen erilaisista äänistä koostuva hälinä, joten kehitin nyrkkisäännön tunnistaakseni juuri ehdottoman rakkauden äänen. Sitouduin tutkimaan Hänen luonnettaan ja seuraamaan sitä hiljaista ääntä, jota monesti kutsutaan intuitioksi. Rakkaus on luovaa, eikä sitä voi opetella seuraamalla kaavaa. Sen luonnetta voi kuitenkin tutkia, ja sen ääneen tutustua, jotta voi tunnistaa sen eri ilmentymismuodoissa omassa elämässä.


Nyrkkisääntö menee näin: Rauha, toivo, selkeys ja hedelmä. Kun valintani tuottaa rauhaa, toivoa ja selkeyttä, ja pitkän aikavälin hedelmä on rakentavaa ja hyvää, luotan seuraavani rakkautta. Niissäkin kohdissa, joissa tunnen pelkoa tai ääni pyytää tekemään jotain mitä en haluaisi – kuten purkamaan levytyssopimukseni, tunnustamaan virheeni, tai ottamaan aikaa hengittelyyn metsässä hetkinä, joina työt kaatuvat päälle – tunnistan rakkauden, Jumalan äänen näistä ominaisuuksista.

Vuosien kiertelyn ja kaartelun jälkeen Y kaapii nuolijalla kulhon pohjalta rohkeutensa rippeet ja purkaa levytyssopimuksensa löytääkseen arvonsa musiikin ulkopuolella. Hän on tehnyt valintansa siitä huolimatta, että pystyy kuulemaan sielunsa korvin, kuinka menestyjien silmissä hän on kliseinen epästabiili taiteilija, liian herkkä eli heikko menestyäkseen, eikä hänellä ole edes B-suunnitelmaa. Hiljainen ääni määrittelee valinnan kuitenkin rohkeudeksi ja siihen Y nojautuu kaikellaan.”

Uskon siihen, että Jumala kyllä kannattelee, minkä ikinä valinnan teemmekään. Hän johdattaa meitä oikeaan suuntaan. Ihmisellä on omat suunnitelmansa, mutta Jumala voikin ohjata eri suuntaan. Jumala kuitenkin tietää, mikä on meidän parhaaksemme. Hän neuvoo meitä vaivihkaisesti oikeaan suuntaan ja toisinaan suoremmin. Vaikka menisimmekin joltain kannalta väärään suuntaan, Jumala auttaa suoristamaan kurssimme.

”Ainoa tapa täyttää meihin ohjelmoitu rakkauden tarve terveellä tavalla on uskoa ehdottoman rakkauden konseptiin, koska ei ole mahdollista vastaanottaa jotain, mihin ei usko. Jos uskoo olevansa ruma, vaikka jokainen vastaantulija ylistäisi kauneutta, tulee silti löytämään uskomukselleen todistusaineistoa. Voima menee rakkauden uskomisen sijaan pelon kuuntelemiseen.

Jotta pystyy vastaanottamaan rohkaisua, apua, lempeyttä ja menestystä täytyy valita uskoa rakkauden olevan totuus, uskaltaa avautua sille ja ojentautua sitä kohti. Kun valitsee uskoa rakkauteen, alkaa riittämättömyyden päälle rakentuneet toimintamallit murentua, ja alta paljastuu todellinen identiteetti. Identiteetti, joka ei ole olemassa ansaitakseen, miellyttääkseen tai riistääkseen, vaan ilmaistakseen.”

 

Jumalakin haluaa meidän olevan omia itsejämme ja elää Hänen rakkaudestaan käsin. Olemme jokainen ainutlaatuisia yksilöitä, jotka Jumala on itse henkilökohtaisesti muovannut rakkaudestaan käsin. 

Jes. 64: 8 ”Mutta olethan sinä, Herra, meidän Isämme. Me olemme savi, ja sinä olet meidän valajamme. Kaikki me olemme sinun kättesi tekoa.”

Jotta uskaltaisi olla oma itsensä, täytyy tuntea olevansa hyväksytty. Se matka voi olla pitkä, mutta mahdollinen saavuttaa. Jumala vie meidät siihen päämäärään hyväksyessään meidät ehdottomalla tavallaan. Me emme ansaitse Hänen rakkauttaan millään teoilla, vaan olemme saaneet sen armosta eli teoitta ja ainoastaan Jumalan ehdottomasta rakkaudesta meitä kohtaan. Kuten Filan sunnuntain 12.6.2022 kokouksessa puhuttiin, ettemme me voi ansaita Jumalan rakkautta tai taivaspaikkaa, vaan Jumala yksin rakkaudessaan antaa ne meille. Silti uskovien elämään kuuluu rakkaudelliset teot, sitä ei saa poissulkea elämästämme. Osoittakaamme sitä Jumalan meille suomaa rakkautta muille, jotta muutkin voivat oppia tuntemaan Jumalan! Sehän on meidän uskovien tehtävä levittää evankeliumia eteenpäin, kukin omalla tavallaan.

Voihan sitä lähteä etsimään itseään esimerkiksi sielunhoitajan avulla. Eli sinun ei tarvitse kipuilla yksin tämän kanssa. Hänen kanssaan voi yhdessä rukoilla ja lähentyä Rakkauden eli Jumalan kanssa ja kokea Isän rakkauden. Siitä se eheytyminen saa hyvän lähtölaukauksen. On myös olemassa Father’s Heart yhteisö, joka järjestää kursseja, missä kokea Isän rakkauden.

 

”Pelon äänestä voi olla vaikea päästää irti, sillä se usein teeskentelee

olevansa kaveri, joka pitää huolta. Kun alkaa raottaa ovea rakkaudelle, koettaa tämä vanha kaveri pitää kiinni maalaamalla kauhukuvia: Ilman minua et tule pärjäämään, tai ainakaan saavuttamaan mitään.

Rakkaus vastaa: Minä kannan sinua kyllä, eikä sinun tarvitse saavuttaa mitään, koska jo olemassaolosi on ihme. Ja siitä vapaudesta käsin kaikki se mitä pelko lupaili tuovansa, virtaakin luonnostaan. Rakkauteen uskominen voi tuntua valheelliselta, jos riittämättömyyttä tukevat kokemukset ovat vahvoja. Mutta jo rehellisyys siitä, että uskoa ei ole, on enemmän uskoa kuin uskottelu. Sinapinsiemenen verran uskoa riittää.”

 

”Y on laittanut huomionarkki Suomen Rihannan katkolle. Hermostunut Suomen Rihanna neuvottelee, lahjoo, uhkailee ja painii Ninnin kanssa. Tulee retkahduksia, jolloin huomionarkki ottaa yliotteen. On vaikeaa uskoa Ninnin ikinä vahvistuvan. Eihän kenelläkään ole tällaiseen aikaa. Mitä jos Ninni on kuollut? Hitto, Jeesus osasi herättää kuolleista. ”

Oikea-minä, kuten Y:n tapauksessa tämä niin sanottu Ninni on olemassa sisällämme. Oma-minämme, joka on kadonnut, näkyy erilailla eri yksilöillä. Se ei katoa sisältämme. Yasmine kysyy: Mitä jos Ninni on kuollut? Hitto, Jeesus osasi herättää kuolleista. Eli on niin, että se on yhä sisällämme, vaikka se ei ole vahvasti näkyvissä. Jeesuksella on kyky tuoda oma-minämme täysin esiin.

”En usko traumapohjaisten tai addiktiivisten käyttäytymismallien olevan osa todellista identiteettiämme, koska en usko arvottomuuden tai eriarvoisuuden olevan totuus. Uskon, että kaikki toiminta, joka on rakentunut lääkitsemään uskomusta, ettei ole rakastettu, riittävä tai arvokas, perustuu valheeseen. Ihmisarvoa eivät määrit”tele asema, meriitit tai muiden ihmisten mielipiteet. Ihmisarvo vain on.

Elämmehän epätäydellisessä maailmassa ja juuri sen vuoksi koemme vaikeuksia, jotka näyttäytyvät muun muassa häpeänä ja huonommuuden tunteina. Meillä on siis väärä kuva itsestämme ja se on juuri se mitä Paholainen meille syöttää.

”Tekee kipeää, kun rakkaus alkaa tekemään säröjä valheelliseen todellisuuteen ja paljastaa: sinulle on aina ollut enemmän. Vaatii nöyrtymistä kohdata itsensä siinä missä juuri nyt on ja myöntää, ettei olekaan yli-ihminen. Paljastaa rakkaudettomuuden päälle rakentuneiden toimintamallien alla oleva tarve ja haavoittuvaisuus. Myöntää tarvitsevansa rakkautta, huolenpitoa, rohkaisua tai apua, että löytäisi todelliseen identiteettiinsä.

 

H&M:n kevätmallisto laukaisee paniikkikohtauksen. Y seisoo kasvokkain sen tosiasian kanssa, että hän tietää mikä on seuraava trendi ja miten olla mainstream tai uugee, mutta hän ei tiedä mistä Ninni tykkää. 

Vasta kun kohtasin epäoikeudenmukaisuudesta aiheutuvan surun ja katkeruuden, kuulin rakkauden kysyvän intensiivisen kysymyksen: Haluanko enemmän oikeutta vai vapautta? Onko vapauteni kiinni väärintekijän kyvystä katsoa peiliin?

Kuin ihmeen kaupalla yhtenä kevätpäivänä Ninni ja Suomen Rihanna on saatu maaniteltua pianolle. Ensimmäistä kertaa koskaan Y soittaa pianoa jonkun muun edessä ja säveltää ensimmäisen oman kappaleensa teini-iän jälkeen. Hiljainen ääni röyhistelee rintaansa ylpeydestä. Toivoa.

Jos vapauteni riippuisi siitä, joka ei pidä minua arvossa, saattaisin joutua viettämään koko loppuelämäni sijoittelemalla peiliä tuon väärintekijän eteen, tämän kääntäessä aina katseensa pois. Saattaisin käyttää voimaantumiseen ja näkyväksi tulemiseen tarkoitetun kapasiteetin oikeuden odottamiseen. Oikeudenmukaisuus kaipasi ensin rangaistuksen niille rakenteille, jotka olivat varastaneet vähintään 26 vuotta elämästäni. Vapaus keskittyi ottamaan takaisin sen elämän, joka oli minulle tarkoitettu, ja sanoi: rakkaudettomuus on jo riittävä rangaistus. Rakkaudettomia tökkii eniten, kun he tulevat kasvokkain jonkun kanssa, joka kukoistaa rakkaudessa. Rakkaudella tökkiminen voi vapauttaa rakkaudettoman. ” Siispä rakkaus on paras lääke.

”Y on löytänyt rohkeuden saattaa loppuun kesken jääneet muusikonopintonsa ja säveltää sinipaitaisen Ninnin albumin. Edelleen on vaikeaa uskoa, että Ninnin näkemyksellä olisi merkitystä. Tuottajat, jotka lakkasivat vastaamasta viesteihin kun Suomen Rihanna ei vastannutkaan tarpeeksi flirtisti, ovat saaneet Y:n uskomaan, ettei tämä ollut musiikillisesti mielenkiintoinen. Mutta hiljainen ääni ihastelee Y:n yksinkertaisia vaatevalintoja ja melodiakulkuja, joita Ninni iloissaan hyräilee.”

Mielestäni onkin tärkeämpää olla itse tyytyväinen itseensä kuin odottaa muiden hyväksyntää. Tiedostan kuitenkin sen, että me ihmiset helposti koitamme tehdä asioita vain miellyttääksemme muita. Tästä miellyttämisen tarpeesta voi kuitenkin päästä irti ja vahvistaa omaa minuuttaan. Voi kunpa me ihmiset voisimme olla rohkeasti omia itsejämme! Minä myös.

 

”Keskityin seuraamaan hiljaisen äänen ehdottamia impulsseja, toivoa, innostuen sen maalaamista tulevaisuuden näkymistä. Valitsin jättää katkeruuden ja toivottomuuden huutelut huomiotta ja ottaa joka päivä vaikka vain yhden haparoivan askeleen kohti rakkauden päälle rakentunutta huomista. Toivo sanoi: koskaan ei ole liian myöhäistä.

Uskon ihmisen Oman paljastuvan rakkaudessa ja unelmani on, että koska valitsin kulkea tämän herkän, puhdistavan, suloisen, voimakkaan, rasittavan, riemukkaan, ja ihastuttavan matkan omani luokse, voisi seuraava kävellä albumini kanssa käsi kädessä kohti sitä, kuka tämä on rakkaudessa.

Muusikoksi valmistunut Y on matkustanut isänsä kotimaassa Beninissä sijaitsevaan  taiteilijaresidenssiin kirjoittamaan albuminsa viimeiset kappaleet. Suomen Rihanna kohtaa voimakkaat reidet ja vapaat kiharapilvet, ja pesee meikit kasvoiltaan. Ninni leikittelee syvän sävyisillä kuoseilla. Täällä ei tarvitse olla pienempi ja söpömpi, ettei vain pelästyttäisi.

Silti Y kohtaa saman arvottomuuden valheen, josta on viimeiset vuodet taistellut tietään ulos. Residenssin pihalla puun alla istuu nuoria taiteilijoita odottamassa, että vaaleamman sävyiset vierailijat määrittelisivät näiden taiteen arvon ja muuttaisivat näiden elämän suunnan. Y kieltäytyy pelastajan roolista, jota tälle tarjotaan ja tökkii näin itselleenkin kipeisiin uskomusrakenteisiin, ja suututtaa uusia tuttavuuksia. Öisin puun alla odottavat nuoret ja sukupolvelta toiselle siirtyvät kolonialismin haamut tulevat Y:n uniin. Mikä sukupolvistamme ottaa takaisin meille aina kuuluneen vapauden näistä haamuista?”

 

Afrikan köyhissä maissa ajatellaan, että eurooppalaiset pelastavat heidät köyhyydeltä. Vaikka meillä eurooppalaisilla on paremmat tulot suhteessa heidän tuloihinsa, on elinkustannukset kuitenkin sitä luokkaa, että tili sanoo melkeinpä plus-miinus-nolla ainakin meillä keskiluokkaisilla. Auttakoon tilanteensa mukaan ne ketkä voivat, sanon minä. On ikävä uskomus, että vaaleaihoinen on jotenkin parempiarvoinen kuin tummaihoinen. Se on sitä valkoisten etuoikeutta. Vaikka me kaikki olemme ihmisiä, oli ihonvärimme mikä tahansa, niin meitä tummia kohtaan kohdistuu suunnatonta vihaa. Se on varmasti lähtöisin monien vuosikymmenten takaisista ajoista, jolloin muun muassa Kongosta, joka on isäni kotimaa, tehtiin siirtomaa ja ihmisten käsiä leikattiin ja heitä kidutettiin, mitä kamalammin tavoin. Miten ihminen voikin kyetä niin kauheisiin tekoihin? Se viha on iskostunut syvälle, mutta siitä voi päästä eroon Jumalan avulla. Voi vaikka rukoilla, että Jumala poistaa vihan ja antaa Hänen rakkautensa täyttää meidät ja antaa vihan tilalle rakkautta kaikkia maailman ihmisiä kohtaan. Tee meistäkin ehdoitta rakastavia.

Lähteet

Yasmine Yamajako. Ruskeat tytöt. (2022.) Jos Y olisi väri se olisi violetti. Saatavilla 16.6.2022 https://www.ruskeattytot.fi/jos-y-olisi

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Kirjoittaja

Olen Eveliina Mulenga, (synt. 1993). Opiskelen tällä hetkellä sosionomi kirkon nuorisotyönohjaajaksi. Lukeminen ja kirjoittaminen ovat mielipuuhiani ja usko Jumalaan on minulle tärkeä. Kahvi on lempi energiansaantikeinoni unen jälkeen.

Seuraa Instagramissa