Lytätään epäoikeudenmukaisuus

Torstai 16. kesäkuuta 2022

Kuuntelin Roosa Rahkosen  Naiset joilla on mielipiteitä -podcast jakson. Siinä on mukana Cheyenne Järvinen. ”Elä arvojen mukaisesti ja pyri tekemään hyvää”, Cheyenne kiteyttää somen tekemisen tähän podcastin lopussa. Hän on fiksu nainen, jolla on hyvä sydän. Maailma tarvitsee ihmisiä, joilla on syvä epäoikeudenmukaisuuden tunto, jolla taistella juuri tätä epäoikeudenmukaisuutta vastaan. Tässä linkki Naiset joilla on mielipiteitä – jaksoon.

Juttelin isäni kanssa siitä, ettei ihmisten ole helppoa puuttua asioihin, vaikka ne olisivat selkeästi väärin. Isäni näki nuoren poikajoukon, josta yksi poika otti kiven ja heitti sillä ikkunaan. Isäni puuttui asiaan huutamalla pojalle, ja tämä sitten lopetti touhunsa.

Minä vuorostani kerroin isälleni erään tilanteen, jonka näin Iso Omenassa. Oli kantasuomalainen mies, joka huusi luultavasti naisystävälleen. Ulkomaalaistaustainen mies meni kamppaamaan miehen, ja huusi: ”Älä huuda naiselle!” Näiden ihmisten taakse oli muodostunut yleisöä. Joku vanhempi mies vain kuvasi tilannetta hullunkiilto silmissään. Minä en katsonut tilannetta pitkään vaan kävelin sanomaan ulkomaalaistaustaiselle miehelle, että lopeta. Ei toisen kamppaamisessa ollut järkeä. Hän katsoi minuun ja lopetti hetkeksi toimensa. Sitten kaverini veti minut tilanteesta pois ja onneksi hetken päästä vartija tuli paikalle.

On älytöntä vain kuvata tilannetta viihdykkeeksi, kuten tuo vanhempi mies teki. On tärkeää kerätä rohkeutta, avata suunsa ja puuttua epäreiluihin tilanteisiin. Yritän enemmän elää juuri tämän arvon mukaisesti ja sanomaan mielipiteeni siitä, jos joku tekee väärin. Viimeksi näin naisen ja lapsen ja tällä lapsella oli lasten ostoskärry, jota hän kuljetti kaukana kauppakeskuksesta. Mietin, että annanko olla vai sanonko asiasta. Sanoin siitä ystävällisesti, mutta kävikin niin että emme puhuneet samaa kieltä. Lapsi vain käyttäytyi iloisesti ja sanoi musica osoittaen kuulokkeitani. Näytin peukkuani ollen yhtä iloinen kuin lapsi. Sitten laitoin kuulokkeet lapsen korvaan. Hän innostui. Kun otin kuulokkeet pois häntä alkoi harmittamaan. Vaikka asiat eivät menneet suunnitelmani mukaan olin ylpeä itsestäni, kun astuin epämukavuusalueelleni. Eikä mitään pahaa seurannut. Lisää vain tällaisia tekoja elämääni.

Yksi vastaus

  1. Hyvä kun olet puuttunut noihin tilanteisiin, se on tärkeää uskaltaa puuttua. On älytöntä miten usein nykypäivänä ensimmäinen asia mitä ihmiset tekee on ottaa puhelin esiin ja alkaa kuvata, vaikka toiselle tapahtuisi jotain pahaa, olisi tilanne jossa tarvittaisiin sun apua tai juurikin tilanteeseen puuttumista, mieluummin kuvataan vain! Tätä en ikinä pysty ymmärtämään.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Kirjoittaja

Olen Eveliina Mulenga, (synt. 1993). Opiskelen tällä hetkellä sosionomi kirkon nuorisotyönohjaajaksi. Lukeminen ja kirjoittaminen ovat mielipuuhiani ja usko Jumalaan on minulle tärkeä. Kahvi on lempi energiansaantikeinoni unen jälkeen.

Seuraa Instagramissa