Manipulointi ja sen uhriksi joutuminen

Keskiviikko 29. kesäkuuta 2022

Tässä kirjoituksessani kerron manipuloinnista. Pidin Instagramini puolella kyselyn, jossa kysyin manipulointiin liittyviä kysymyksiä. Tässä postauksessani vastaan siellä esitettyihin kysymyksiin, joiden vastauksia en ole vielä julkaissut. Tuon myös esille vastausprosentit.

Yksi kysymyksistä kuuluu näin: Tiedätkö, mitä manipulointi on? Se on muun muassa tarkoituksellista ohjailua ja harhaan johtamista. Psykologinen manipulointi on toimintaa, jonka avulla pyritään aktiivisesti vaikuttamaan toisten toimintaan ja ajatuksiin. (Wikipedia)

Kysyin myös, että oletko tullut manipuloiduksi. Suurin osa vastaajista (86%) on tullut manipuloiduksi. Kerroin myös väittämän: Manipuloija luopuu kaavastaan, jos se ei toimi. Siihen vastasi ei 55 %. Luettuasi tämän postauksen, saat vastauksen tähän kysymykseen.

Viimeisenä kysymyksenä oli: Mitä manipuloija ajattelee epäonnistuessaan? Vastausvaihtoehtoina oli: Tänään oli huono päivä ja Ei mitään. Tähänkin saat vastauksen lukemalla tämän tekstini.

Manipuloija itse ei aina tunnista toimintatapojaan

Usein on niin, ettei manipuloiva ihminen halua nähdä omaa ikävää toimintatapaansa eikä hän suostu kantamaan vastuuta omasta toiminnastaan. Joskus voikin olla niin, ettei manipuloija itse tiedosta manipuloinnin olevan hänen toimintatapansa. Manipuloiva henkilö selvästi myrkyllisessä manipuloinnissa näkee omalle toiminnalleen syyn muissa tai muuten kokee, että hänen toimintansa on oikeutettua. ”Pahimmillaan omaan tahtoon taivuttaminen manipuloinnin ja kontrolloinnin keinoin puetaan rakkauden verhoon ja sanotaan, että toimin näin, koska rakastan sinua niin paljon, ja että vain minä tiedän, mikä on sinulle parhaaksi.” (Joki,  i.a.) Tai kuten Ralf sanoisi kirjoittamassani Irti kahleista -kirjassa: ”Toimin näin, koska sinun täytyy suoda minulle kuuluva etuni. Olen sen ansainnut.”

Kukaan ihminen ja etenkään uskovainen ihminen ei saisi pyrkiä koskaan hallitsemaan eikä manipuloimaan muita ihmisiä, sillä hän ymmärtää, että ihmissuhteiden täytyy pysyä terveinä lähimmäisenrakkauden tähden. Siihen kuuluu myös toisen kunnioitus, mitä manipuloiminen ei todellakaan ole.

Manipuloija vai psykopaatti?

Mistä tietää onko toinen sittenkin psykopaatti eikä ainoastaan manipuloija? Tähän alle olen koonnut joitain psykopaatin piirteitä, mitä piirteitä olen itse kohdannut manipuloinnin kohteena ollessani. Tietenkin käytän tässä kirjaa apuna.

Psykopaatin tunnistaa:

Suurreellisuudesta

Mielestään heillä on oikeus polkea kaikkia lakeja – paitsi tietenkin omiaan.

Patologisesta valehtelusta

Valehtelu sujuu psykopaateilta yhtä helposti kuin hengittäminen. Se ei siis vaadi minkäänlaista vaivaa. Psykopaattia ei haittaa, vaikka hän jäisi valheesta kiinni. Tällaisessa tilanteessa hän vain väittää, ettei ikinä ole sanonut mitään, mistä häntä nyt syytetään. Hän väittää kyseessä olleen vain pelkän väärinkäsityksen.

Impulsiivisuudesta

Hetkessä eläminen on psykopaatin juttu. Hän ei juurikaan suunnittele tulevaisuuttaan. Psykopaattien impulssin ollessa syöminen, he syövät. Ajan kuluttaminen miettiäkseen asioiden hyviä ja huonoja puolia on heistä turhaa. Koska psykopaatit eivät mieti seurauksia, se tekee heistä haavoittuvaisia.

 

(Erikson 2018, s. 30 – 32.)

Voit olla joko psykopaatti tai tavallinen kusipää, jolla on vain paljon psykopaatin piirteitä. 

 

Psykopaatiksi luokitellaan ihminen, jolla on riittävästi Robert D. Haren psykopaattisen käyttäytymisen tarkastuslistan piirteitä. Lista sisältää 20 kohtaa. Olet psykopaatti, jos saat 25 pistettä. Yksi saamasi kohta vastaa kahta pistettä. Tästä linkistä pääset katsomaan ja laskemaan pisteet.

 

Negatiivinen vahvistaminen

Negatiivinen vahvistaminen on kaava, jossa manipuloiva osapuoli lopettaa hänen uhria häiritsevän käytöksensä vasta kun tämä taipuu hänen tahtoonsa. (Vilen 2018.)


Eräässä tapauksessa manipuloija lopetti vähäksi ajaksi toisen tahdosta häiritsevän käytöksensä, kunnes huomasi, että se ei vienyt hänen haluamaansa pisteeseen. Irti kahleista -kirjassa saattaa törmätä tällaiseen kohtaukseen.

Manipuloija ja epäonnistuminen

Creative Awardsissa Ilona Siekkinen puhui näin: Periksiantamattomuus on se juttu. Vaikka epäonnistuu satoja kertoja, ei pidä luovuttaa vaan jatkaa niin kauan, kunnes pääsee haluttuun tavoitteeseen. Kannattaako manipuloijalle sanoa näin? Vai kuunteleeko manipuloija edes muiden kehotuksia?

Kun epäonnistuu tavoitteessa, se tarkoittaa sitä, että tavoite saavutettiin vain osittain ja on uuden tavoitteen asettamisen aika. Epäonnistumisista voi ajatella, että ne antavat arvokasta kokemusta, jonka avulla seuraavalla kerralla osaa toimia paremmin. Mutta mitä manipuloija ajattelee epäonnistuessaan ja miten toimii jatkossa? Manipuloijalla on huono arvostelukyky eikä hänellä ole kykyä oppia kokemuksista etenkään ollessaan psykopaatti. (Psykopatia, Wikipedia) Hän luultavasti jatkaa samaa kaavaansa.

Keskittymällä ratkaisuihin, toimiviin tapoihin ja vahvuuksiimme, saamme käyttöömme vahvuutemme. (Aikaansaamisen taika, Satu Pihlaja) Mutta osaako manipuloija nähdä ratkaisut, toimivat tavat tai vahvuutensa?

Käytän tässä esimerkkinä kirjoittamani kirjan hahmoa Ralfia, joka on manipuloija. Hän pitää vahvuutenaan manipulointia. Hän lopettaa uhriaan häiritsevän käytöksensä vasta, kun tämä taipuu hänen tahtoonsa. Siispä jos hän noudattaa tavallisen manipuloijan käytöstä hän sortuu samaan kaavaansa yhä uudestaan ja uudestaan. Hän ei siis osaisi nähdä muita ratkaisuja kuin yhden ja saman kaavansa eikä näkisi, mikä oikeastaan oikeasti olisi toimiva tapa. Vai osaako? Onko hän juuttunut huonoon kaavaansa eikä osaa nähdä siitä pidemmälle? Lue Stereo love -kirjani, niin saat tietää.

 

Koska manipuloijalla ei ole kykyä oppia kokemuksistaan, hän tekee virhearvion ja kokeilee samaa kaavaansa loputtomiin, vaikka siinä ei olisi järkeä. Vaikka ihmissuhteessa toinen osapuoli on jo sanonut, ettei peli vetele hän jatkaa toimiaan. Vaikka joku kehottaisi muuta, manipuloija tekee oman päänsä mukaisesti.


Manipulointi parisuhteessa


Mitä rakkaus ei ole niin toisen ihmisen kontrolloimista tai asioiden tekemisen kieltämistä. Tällaisissa tapauksissa kuulet luultavasti sellaisia lauseita kuin “jos teet sen, näytät minulle, että et oikeasti rakasta minua. Minä annan kaikkeni ja sinä et arvosta sitä ollenkaan”. (Askel terveyteen i.a.) Vaikka toinen olisi tehnyt yhden eteen jo paljon ehkä liikaakin, kun miettii Emmaa Stereo love -kirjassa. Toki Ralf tekee paljon siis päivittäin erinäisiä epäsuoria liikkeitä, mutta osaako hän arvostaa yhtään Emman effortia? Jos ei, niin mitä rakkautta se on? Ralf voisi varmaan sanoa: ”Teen päivittäin asioita vuoksesi, joten etkö voisi taipua vähän ja alistua tahtooni? Jos oikeasti rakastat minua teet niin.” Mutta onko sekään oikein? Toisen alistaminen EI OLE rakkautta.

Kirjoittamassani Stereo love -kirjassa Ralf, yksi kirjan päähahmoista, syyllistää Emmaa asiasta, jossa ymmärtää itse tehneensä väärin. Hän keksii kieroja keinoja, joilla yrittää saada Emmaa tulemaan luokseen. Yrittää manipuloida ikävin keinoin, eikä näe siinä mitään väärää.

Manipuloijat kokevat olevansa suorastaan oikeutettuja hallitsemaan muita ja osaavat kietoa ihmiset oman mielensä ympärille sekä juuri syyllistää heitä ilman omia syyllisyyden tuntoja. (Levo 2013.) Vaikka päämäärä on sama, sinne mennään hänen tahtomallaan tavalla. Ei välitä toisen tahdosta. Hänellä on omat sääntönsä, joita tulee noudattaa.

Machiavellimainen persoonallisuus

Machiavellismin piirteitä

Sillä hän ei näe syytä muuttaa totuttuja toimintatapoja vaan haluaa säilyttää status quon eli keinoja kaihtamatta säilyttää toimintatapansa. (Wikipedia). Tällaisella persoonalla on tavoitteena omien päämäärien saavuttaminen keinoja kaihtamatta. (Psykopaatit ympärilläni, s. 23.) Tällaisia piirteitä voit löytää kirjoittamista kirjoistani: Stereo love ja Irti kahleista. Tämä käytös muistuttaa kovasti manipuloijan käyttäytymistä, mutta tähän liittyy myös empatian puute ja etäisyys.

 

Lähteet

Askel terveyteen. (i.a.) Saatavilla 25.6.2022 https://askelterveyteen.com/henkinen-manipulointi-tiedostaminen-valttaminen/?amp=1

Erikson, T. (2018). Psykopaatit ympärilläni. Atena.

Joki, M. (i.a.). Väestöliiton hyvinvointi Oy. Saatavilla 29.6.2022 https://vaestoliitonterapia.fi/2020/08/20/myrkyllinen-manipulointi-parisuhteessa/

Pihlaja, S. (2018) Aikaansaamisen taika. Atena.

Vilen, N. (2018.) Yrittääkö hän manipuloida sinua? Mestarihuijari iskee herkkiin kohtiisi ja vie huomiosi muualle. Saatavilla 25.6.2022 https://www.iltalehti.fi/pinnalla/a/201803052200789243

Wikipedia. (i.a.). Machiavellismi. Saatavilla 25.6.2022 https://fi.m.wikipedia.org/wiki/Machiavellismi

Wikipedia. (i.a.). Psykopatia. Saatavilla 25.6.2022 https://fi.wikipedia.org/wiki/Psykopatia

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Kirjoittaja

Olen Eveliina Mulenga, (synt. 1993). Opiskelen tällä hetkellä sosionomi kirkon nuorisotyönohjaajaksi. Lukeminen ja kirjoittaminen ovat mielipuuhiani ja usko Jumalaan on minulle tärkeä. Kahvi on lempi energiansaantikeinoni unen jälkeen.

Seuraa Instagramissa