Saavuta hyvä omanarvontunto

Perjantai 24. kesäkuuta 2022

Tiedätkö mitä omanarvontunto on? Tässä tekstissäni tuon esille tämän mielestäni yhden tärkeimmistä arvoista omanarvontunteen eli itsetunnon. Sitä voi kehittää koko elämän ja olisi syytä saavuttaa hyvä itsetunto. Nimittäin se suojaa itseä monilta vastoinkäymisiltä ja hyvään itsetuntoon tukeutuen selviää läpi harmaan kiven. Tässä postauksessa kerron myös kirjasuositukseni kehittääksesi hyvää itsetuntoa yms.

Hyvä omanarvontunne

Ihmisten tulisi kunnioittaa toinen toistaan sekä tietenkin itse itseään. Hyvä omanarvontunne eli itsetunto mahdollistaa tähän kykenemisen. Silloin ei ole tarvetta lytätä ketään. Myös lähimmäisenrakkaus ajaa muiden kunnioittamisen asiaa.

Kun ihminen tuntee oman arvonsa, hän ei arvostele ketään negatiivisessä mielessä kuten nimittelemällä toista tai pahasti selän takana. Hän osaa keskustella rakentavasti ihmisen kanssa, jonka käytös on nostanut karvat pystyyn eikä juoru siitä. Oman arvonsa tunteva ihminen ei tunne riippuvuutta ketään kohtaan. Olisi toivottavaa saada lapsuudessa rakkautta kasvattajiltaan, tunteakseen itsensä hyväksytyksi, mutta jos emme sitä saa tarpeeksi heiltä, jää sisällemme tyhjyys. Jumala voi täyttää tyhjyyden.

Itsensä hyväksyminen heikkouksineen ja vahvuuksineen on tärkeää. Se ei ole aina helppoa, mutta hyvään itsetuntoon kuuluu itsensä hyväksyminen. Mielestäni olisi hyvä hyväksyä ne heikkoutensa, jotta niitä voi alkaa kehittämään vähemmän hallitsevimmaksi. Ikään kuin pitäisi sopeutua heikkouksien olemassaoloon ja sitten alkaa korjata itseään sisältä päin. Tutustutaan itseemme ja asioihin, jotka ovat meille tärkeitä. On tärkeää olla itsemme ystäviä ja tehdä asioita, mitä oikeasti haluamme tehdä eikä muita miellyttääksemme tai niin miten olemme vain tottuneet tekemään.

Läheisyys, muilta saatava tuki sekä rajojen veto

Sekä itsetunto että omanarvontunne rakentuvat sisältä päin, mutta ulkoa päin myös muilta ihmisiltä on tärkeää saada arvostuksen tunnetta. (Nyyti Ry i.a.)

Itsetunnon kannalta läheisyyden lisäksi myös sekä jämäkkyys että omista rajoista kiinni pitäminen ovat tärkeitä taitoja. Nämä auttavat ilmaisemaan muille, mitä haluat tai et halua. Rajoista kiinni pitämistä sekä jämäkkyyttä kuvaa se, että kykenee terveellä tavalla asettamaan oman hyvinvointinsa etusijalle. (Nyyti Ry i.a.)

Rajoista psykiatrinen sh, terapeutti Jenni Kiviniemen sanoin seuraavissa kuvissa ja tekstinmuodossa alempana.

:

 

”Syyllisyyden tunne rajoja asettaessa ei tarkoita sitä, että olen syyllinen.”

”Tunne voi olla jäänne menneistä ja viesti siitä, että en ole saanut oppia tai en ole vielä oppinut ja tottunut asettamaan rajoja.”

”On ihan ok, jos rajani aiheuttavat pettymystä muille.”

”En voi, eikä minut tarvitse aina miellyttää muita, varsinkin kun tarkoitukseni on pitää hyvää huolta itsestäni.”

 

Kirjasuositukseni rajojen vedon ja itsetunnon parantamiseksi 

Parempi itsetunto 8 viikossa (Anne Karilahti)
Tunne lukkosi (Kimmo Takanen)
Murra tunnelukkosi (Kimmo Takanen)

Ps. Hyvä itsetuntemus on paras suoja kaikenlaista manipulointia vastaan. Vahvista omaa itsetuntoasi, ettei kukaan voi käyttää sinua hyväkseen. Manipuloinnista teen oman postauksensa. 

Lähteet

Sinä Olet Luoja. (2021). Tunnet omanarvontunnetta korkeassa tunnetaajuudessa – itsekäs voit olla vain negatiivisessa tunnetilassa. Saatavilla 24.6.2022 https://www.lily.fi/blogit/sina-olet-luoja/tunnet-omanarvontunnetta-korkeassa-tunnetaajuudessa-itsekas-voit-olla-vain-negatiivisessa-tunnetilassa/

Nyyti Ry. Vahvista itsetuntoasi. Saatavilla 24.6.2022 https://www.nyyti.fi/opiskelijoille/opi-elamantaitoa/itsetunto/itsetunto-vahvemmaksi/M

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Kirjoittaja

Olen Eveliina Mulenga, (synt. 1993). Opiskelen tällä hetkellä sosionomi kirkon nuorisotyönohjaajaksi. Lukeminen ja kirjoittaminen ovat mielipuuhiani ja usko Jumalaan on minulle tärkeä. Kahvi on lempi energiansaantikeinoni unen jälkeen.

Seuraa Instagramissa