Ystävyydestä ja kateudesta

Tiistai 13. syyskuuta 2022

Tässä blogitekstissä olen käyttänyt Roosa Rahkkosen Meikkiä ja mielipiteitä podcast -jaksoa ja erästä kirjaa, josta mainitsen myöhemmin tässä blogitekstissä. Se on niin hyvä kirja, että olen hyödyntänyt sitä monissa teksteissäni. Tämä tekstini käsittelee ystävyyttä ja erilaisia rooleja eri ihmissuhteissa. Se käsittelee myös kateutta.

 

Podcast jaksossa puhutaan, että kaverisuhteissa ei tarvitse väkisin jatkaa kaveruutta, vaikka olisi tuntenut toisen pitkään. Jos suhde tuottaa enemmän hallaa kuin hyvää niin mitä pitkä historia siinä pitäisi painaa ja pitää suhdetta yllä? (Meikkiä ja mielipiteitä -podcast.) Toki on varmasti vaikeaa irtaantua pitkästä ystävyyssuhteesta, mutta välillä täytyy tehdä vaikeita päätöksiä. Itselleni luottamuspula on saanut melko pitkät ystävyyssuhteet kaatumaan, kun toinen toimii epärehellisesti. Se satuttaa.

Meillä on eri rooleja, missä vaikutamme. Olemme koululaisia, työssäkäyviä ja me tutustumme niiden kautta samoissa piireissä liikkuviin. Vuosien kuluessa siirrymme eri rooleihin muun muassa työelämään tai vaihdamme alaa. Kaverit voivat pysyä tai vaihtua näissä piireissä. (Meikkiä ja mielipiteitä -podcast.) Joku kaveri muuttaa yhteen puolisonsa kanssa ja unohtaa sinut. Muutokset voivat tehdä kipeää, mutta elämään kuuluu muutokset. Ei se tietenkään ole mikään kiva juttu.

On kannattavaa suojella itseään eikä yrittää ratkoa ongelmia, jos ei ole varma, tekeekö toisen läsnäolo sinulle hyvää. Voidaankin junnata monia vuosia paikoillaan yrittäen selvittää asioita ja tulee lisää konflikteja. (Meikkiä ja mielipiteitä -podcast.)

Kun tekee väärin toista kohtaan, tulisi osata pyytää anteeksi. Ottaa vastuu teoistaan ja nöyrtyä, kun toinen kertoo tulleensa loukatuksi jostain mitä teit tai sanoit. (Meikkiä ja mielipiteitä -podcast.)  Ja mielestäni, toisen kokemusmaailmaa ei tule yhtään vähätellä. Olisi hyvä osata kommunikoida ja selvittää asiat, eikä vain estää toinen tai ignooraa toinen, ilman että toinen tietää syytä ja että siitä puhuttaisiin. Tosin voi olla vaikeaa tuoda esille negatiivisia asioita. Se ei ole ainakaan minulle kovin helppoa.

Myös aikuisena voi löytää sydänystävän tai parhaan ystävän, puhutaan podcastissä. Tämä on totta myös minun kohdallani. Itse olen löytänyt opiskeluideni kautta hyviä tyyppejä elämääni sekä muuta kautta.

”Nainen on naiselle susi”

Ystävyyden väliin ei tule parisuhde tai työjutut ainakaan Merin mielestä. Työt tulee ja menee mutta ystävät pysyy.

On ehkä ystäviä jotka tavoittelevat omaa etuaan. Eikä tämä päde vain naisiin, vaan on myös muitakin.

Nykyään on sellainen ilmapiiri, että kannustamme toinen toisiamme sanoo Patisse. On kuitenkin olemassa ihmisiä, jotka laittavat kapulaita rattaisiin. Joko menee itse tuollaiseen peliin mukaan tai vain ignooraa sanoo Patisse. Se on myös kaikilla, mutta miten itse vaikuttaa siihen kuten ympäröimällä itsensä ns. hyvillä ihmisillä itsensä.

Nainen puukottaa naista selkään viljellään eri saippuasarjoissa. Sen takia Roosa pelkää, että muut naiset haluavat hänelle pahaa. On yksilön valinta, tekeekö näin.

Kateus voi olla myös hyvä asia. Että on tavoittelemisen arvoista, päästä siihen pisteeseen, mitä toisessa kadehtii.  (Meikkiä ja mielipiteitä -podcast

Jos ei osaa työstää negatiivisia kateuden tunteitaan, on luultavasti juuri se ihminen, joka laittaa niitä kapuloita rattaisiin. Pitäisi olla niin, että toisen menestys on myös kaikkien menestys. (Meikkiä ja mielipiteitä -podcast

Kun langat ei ole omissa käsissään, tuntee negatiivisuutta maailmaa kohtaan. Eli kun ei pysty itse vaikuttamaan tilanteeseen, kertoo Roosa.

Lisäksi vierailijat haluavat sanoa vielä lopuksi jotain.  Olet oman itsesi paras ystävä, sanoo Patisse. Tekee ihan hyvää tutustua uusiin ihmisiin, sanoo Meri. Ja jatkaa, että muista luoda rajoja kaikkien suhteen. Kukaan ei hyödy siitä, jos annetaan muiden kohdella meitä miten tahansa.

Kun olin nähnyt mainoksen Rahkosen podcastista, luin Aikaansaamisen taika -kirjasta kateudesta. Ajattelin, että mun täytyy käyttää niitä molempia blogitekstissäni. Näin Jumala johdattaa mua

 

Kun luin Aikaansaamisen taika -kirjasta kateudesta, nosti se mieleeni seuraavanlaisia kysymyksiä: Uskallatko näyttää muille negatiivisia tunteita? Entä uskallatko kertoa toiselle olevasi kateellinen? Kadehditko helposti muita?

Aikaansaamisen taika -kirjassa sanotaan, ettei ole mukavaa tuntea negatiivisia tunteita ja siinä koetaankin usein haasteita. Onhan se, totta että paljon mieluisampaa on kokea innostusta, onnellisuutta ja iloa. Silti haasteita voidaan kokea positiivisten tunteiden kokemisessa, jos positiivisiin kokemuksiin liittyy menettämisen pelkoa. Koska tällöin saattaa ajatella, että saavuttaessa jotain itselle tärkeää ja arvokasta sen menettäminen olisi niin raskasta, ettei sitä kestäisi. Sitä myös saattaa pelätä muiden tulemista kateelliseksi ja siksi ei uskalla yrittää täysillä. (Pihlaja 2018 s. 138.) Muiden kateuden tunteita pelätessä pelkää siis myös sitä, että joku voi pilata onnesi. Ystävien pitäisi osata tukea toinen toistaan, vaikka kadehtisikin toista. Voi yrittää selvittää tunteitaan sanoittamalla ne ja miettimällä niiden syitä.

Vaikka yleensä kateutta pidetään negatiivisena tunteena, voi sillä olla positiivinen puoli. (Pihlaja 2018 s. 138). Kuten Roosa Rahkosen podcastissä kerrotaan, että kadehtiminen kertoo siitä, että haluamme sitä, mitä muilla on. Eli voit hyödyntää sitä tunnetta tavoitellaksesi omia kiinnostuksesi kohteita kuten kadehtimasi henkilö on tehnyt.

Myrkyllistä kateus on silloin, kun haluat saada kadehtimasi henkilön elämän tai asian ilman siihen vaadittua työtä. Usein on niin, että kadehdimme sitä, kun joku on saanut jotakin helposti. (Pihlaja 2018 s. 139.)
Itse en kadehdi sitä, jos joku on niin sanotusti saanut jotain helposti. Tai ehkä jonkin verran, sillä sitä saatan miettiä, että miten mulle vois sattua myös yhtä hyvä tilaisuus. Mutta kuten Pihlaja jatkaa, että eniten arvostamme asioita, joiden tekemisen eteen on vaatinut vaivaa ja ponnisteluita, joten kun pääsee helpolla se ei välttämättä johda tyydyttävään lopputulokseen. On kuitenkin meidän valintamme, miten suhtaudumme kateuden tunteeseen. (Pihlaja 2018 s. 139.) On hienoa, kun saavuttaa palkinnon nähdessään paljon vaivaa sen eteen. Silloin on ikään kuin ansainnut sen palkinnon, mikä ikinä se sitten onkaan. Miettii, vaikka opiskelurupeamaa tai kouluun sisälle pääsemistä.

Mä kadehdin erästä somevaikuttajaa, jolla on ylellinen elämäntyyli. Mitä tein seuraavaksi? No mä lopetin sen seuraamisen, ettei tuntuisi niin pahalta. Se helpotti! Mutta kunhan saan oman elämäni luistamaan kaikin puolin, oon tyytyväinen elämääni. Aina toki voi tavoitella enemmän ja parempaa ja kaikkihan on mahdollista Jumalan kanssa. Pihlaja sanoo kirjassaan, että saamme itse päättää kumman teemme: jäämmekö kadehtimaan ja harmittelemaan tilannetta vai tuoko toisen esimerkki meille inspiraatiota.

 

Tuoko kateus minulle inspiraatiota? En oikeastaan voisi sanoa näin, vaan luultavasti se on tuonut minulle sellaisen tunteen, että tuo on elämää, jota en varmaan koskaan saavuta. Miten rikastua kunnolla ja elää ylellistä elämää, mitä tehdä sen eteen. No aika näyttää, kai miten se olisi mahdollista. Onnellinen voi olla kyllä ilman rikkauksia, ja onneton rikkaanakin, mutta kuten jokin sanonta sanoo ”itken mieluummin Jaquarissa kuin bussissa.” Eli ei rikkaus ole onnellisuuden tae, mutta silti sitä havitellaan kuten minäkin ehkä joskus yritän. Ensin kasvatan hengellistä pääomaani. Rikkaus on osaltaan tuomassa taloudellista vapautta, mikä houkuttaa. En kuitenkaan halua tehdä rahasta epäjumalaa. Se ei ole aikomukseni! (Tämä muistutukseksi itselleni)

 

Mielestäni olisi hyvä toimia seuraavanlaisesti kadehtiessamme:

 

Ensimmäisenä askeleena: Vaikka olisitkin kateellinen niin voisitko silti olla toivomatta mitään pahaa niille ihmisille, joiden onnistumisia kadehdit?

Toisena askeleena: Voit rukoilla Jumalaa poistamaan kateutesi tunteen ja saamaan sinut lähemmäs tavoitteitasi (joka ei ole saada toisen omaisuutta, onnistumisia vaan omia onnistumisiasi, mikä ei ole toiselta pois). Rukouksella voi olla suuri muutosta tuova vaikutus.

Kolmantena askeleena: Toimi päästäksesi lähemmäs omia tavoitteitasi, jotka ovat lähempänä unelmaelämääsi. Mitään ei tapahdu ellet toimi.

 

Ps. Älä riko toisen elämää, kun kehität omaasi. Siinä vain lopulta satutat myös itseäsi. Toisin sanoen se, ettei havittele toisen omaisuutta, kuten Raamatussakin kehotetaan..

 

Lähteet

 

Pihlaja, S. (2018). Aikaansaamisen taika.  Otava.

Rahkonen, R. (24.7.2022.) Nainen on naiselle susi -podcast jakso. Saatavilla 10.9.2022 https://www.youtube.com/watch?v=yMWFG7LQcug

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

Kirjoittaja

Olen Eveliina Mulenga, (synt. 1993). Opiskelen tällä hetkellä sosionomi kirkon nuorisotyönohjaajaksi. Lukeminen ja kirjoittaminen ovat mielipuuhiani ja usko Jumalaan on minulle tärkeä. Kahvi on lempi energiansaantikeinoni unen jälkeen.

Seuraa Instagramissa